Долготрајната изложеност на загаден воздух во Западен Балкан може да ја намали плодноста на жените за повеќе од 10%; шансите за зачнување се намалуваат во деновите со високо загадување, а се зголемува можноста за спонтан абортус, констатира Европскиот фонд за Балканот, кој со партнерите во регионот ја спроведува кампањата „Oбединет Балкан за чист воздух“.

Овој месец, втората фаза од кампањата се фокусира на информирање на граѓаните за падот на плодноста и се повисоките стапки на стерилитет кај жените и мажите низ Западен Балкан, предизвикани од загадениот воздух. Земјите во регионот бележат постојан пад на населението.

„Научните истражувања потврдија дека зачестеноста на спонтани абортуси и мртвородени деца е значително поголема во период на изложеност на загаден воздух, според одредени студии. Студиите исто така покажуваат дека жените кои живеат во загадени области имаат помалку витални јајце клетки, пониски стапки на плодност и повисоки стапки на неуспех на имплантација на ембрион за време на ин-витро оплодување во споредба со оние кои не се изложени на загадување на воздухот. ПМ 2.5 ја намалува плодноста кај жените, а загадените градови низ регионот во просек испуштаат двојно повеќе од дозволените годишни вредности, што може да ја намали плодноста и до 10%“, севели во соопштението на Европскиот фонд за Балканот.

Според истражувањето, кај мажите пак, загадувањето од фините честички стигнува до тестисите, предизвикувајќи намалување на производството на сперма, помала подвижност на спермата и почести спонтани абортуси поради програмирана клеточна смрт. Сулфатните соединенија кои се формираат во процесот на согорување на јаглен го зголемуваат ризикот од спонтан абортус до 13%. Неплодноста е  предизвикана и од пластичното загадување. Полистирен, вид пластика која во својата микро и нано состојба може да се најде во храната, водата и воздухот, влијае на раниот развој на ембрионот и може да предизвика абнормален развој и предвремено породување.

„Загадувањето на воздухот со фини честички, тешки метали, микро и нано пластика и други супстанции доведува до зголемена стапка на спонтани абортуси дури и во случаи на ин-витро оплодување, бидејќи ги намалува стапките на успех во лабораториите каде што се спроведува овој процес“, велат од Европскиот фонд за Балканот.