Југохром“ од Јегуновце треба да почне со работа кон крајот на мај или почетокот на јуни наредната година, со поставен филтер за отпрашување на печките 7 и 8.

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, Васко Скендеровски, претставник на „Југохром“ и Бајрам Амити, од Синдикатот на вработените во фабриката денеска потпишаа Меморандум за разбирање со што се овозможува оваа фабрика да продолжи да работи.

– Фабриката ќе продолжи да работи, сопственикот ќе инвестира во системот за отпрашување, односно поставување филтри, а Владата се обврзува да ги сервисира побрзо административните процедури, а работниците добиваат сигурност дека ќе продолжат да работат, истакна Анѓушев.

Скендеровски реке дека гарантира оти „Југохром“ нема да работи без филтри и најави дека тие етапно ќе се поставуваат.

Според Бајрам Амити, Владата ќе најде механизми за да врши притисок до сопственикот на „Југохром“ да ја реализира инвестицијата.

Инвестицијата за системот за отпрашување ја обезбедува сопственикот на „Југохром“. Целата инвестиција е проценета на 12 милиони евра, а само за печките 7 и 8 е 4,5 милиони евра.

„Југохром“ целосно го запре производствениот процес на 2 ноември 2016 година, со што околу 800 вработени останаа без работа. Раководството на комбинатот одлучи да ја спроведе одлуката на Испекторатот за животна средина за затворање на фабриката поради непочитување на крајниот рок за изградба на филтер станица кој истече на 30 октомври 2016 година. Вработените во „Југохром“ потоа неколкупати протестираа барајќи решавање на нивниот проблем.