Професорот по Казнено процесно право на Правниот факултет во Скопје, Гордан Калајџиев, пред десетина дена поднесе оставка од членството во Советот за реформи во правосудството, објави МИА.

Како што вели Калајџиев, тој Советот го доживувал повеќе како декор на Министерството за правда и Владата, отколку како вистински Совет за реформи.

„Лично сметав дека реформите не се одвиваат на начин на кој јас замислував во однос на брзината, нема вистинска инклузивност ниту на луѓето кои се засегнати од реформите, пред сè, тука мислам на самите судии, обвинителството во делот на правосудството, ниту на дел на инклузивноста на граѓанскиот сектор. Но, најнезадоволен бев од работата на самиот Совет“,рече Калајџиев.

Според него, Совет бил маргинализиран, се свикувал многу ретко – еднаш во два месеца, а на дневен ред се поставувале прашања по избор на Министерството.

„Некои важни иницијативи се одбиваат без аргументација, така што Советот го доживувам повеќе како декор на Министерството и Владата отколку како вистински Совет за реформи. Мислам дека напротив сериозноста на задачата бара многу добро да се размислат чекорите што се преземаат, бидејќи само палијативни, нови крпења на законските прописи, нема да донесат решенија на проблемите како што не донесоа ни досега, бидејќи ние и без да правиме реформи имаме пристојни законски решенија. Но, имаме сериозни други проблеми што уште де факто не сме ги детектирале зошто и како нашиот систем не е резистентен на политичките влијанија, кои се тие канали преку кои се врши притисок врз судството, обвинителството што доведуваат до селективност, политизираност – истакна професорот Калајџиев.

Тој додава дека дури и неговата оставка од работата во Советот не била истретирана.

„Значи, никој не ме повика да разговара во смисла на тоа каде се проблемите. Мислам дека оваа реакција вреди најмалку еден разговор. Нас ниту нè прашаа кога нè назначија, ниту денес нè третираат за некои од иницијативите што ги одбиваат да нè викнат на разговор, да поразговараме за други проблеми кои ги истакнавме. Ние бевме незадоволни и од, условно речено, техничката страна, не добивме материјал навреме, не бевме информирани каде се некои реформски зафати, не бевме информирани за фидбекот на ЕУ и експертите од таа страна, не бевме информирани за дебатите што се водат и тој фидбек, немавме благовремено материјали за многу работи, немаме влијание врз техничките комисии што почнаа да работат на некои закони“, посочи тој.

Калајџиев се пожали и дека се чувствува понижен од луѓето во Комисијата на МП кои го ставиле во некои законски проекти за заштита на приватноста, за укажувачите и други, кои не биле негова експертиза и поле на интерес.

Советот вкупно има 22 члена, од кои 17 се надворешни експерти, а петмина членови се од Министерството за правда. Основањето на Советот за спроведување на реформи во правосудството е дел од Планот за реформи на Владата, познат како 3-6-9.