„Договорот од Преспа е оптимално и најдобро можно решение што Македонија можеше да го постигне во спорот за името“, смета академикот Владо Камбовски. Тој денеска заедно со академикот Владо Поповски и Нано Ружин одржа средба со новинарите посветена токму на договорот од Преспа, на која ги искажаа своите мислења и ставови.

Академик Камбовски на реферат од 20тина страници го изнесе својот став за Договорот со Грција, оценувајќи го како европски договор, кој не го загрозува идентитетот, јазикот и државјанството.

„Постигнатиот консензус околу новото име е компромис меѓу стравот и надежта на двете страни: задржано е името Македонија, со што не се загрозува идентитетот на македонскиот народ кој живее на нејзина територија, но додадена е географска одредница со која таа се разликува од северниот регион на Грција“, образложи Камбовски.

За него Договорот со Грција е добар пример и основа за склучување вакви договори и со другите соседни земји.

Камбовски исто така рече дека МАНУ ќе се залага да го задржи акронимот без да се преименува во Академија на науките на Северна Македонија и според него, има простор за либерално толкување на членот од Договорот кој се однесува на кодовите и придавките на државните институции.

„Кога ќе дојде време за имплеметација на Договорот, ние ќе се обидеме да дадеме доволно аргументи дека МАНУ, МНТ, Филхармонија, треба да ја задржат автономијата на употреба на терминот „македонски“. Точно, МАНУ има финансиска поддршка од државата, но се работи на реформи за деетатизација. Задржувањето на придавка нема да има штета за другата страна зашто тамошната Атинска академија не ја користи истата придавка“, рече Камбовски.

И според Поповски, подобар договор од овој не можело да има.

Камбовски истакна дека ова не е официјален став на МАНУ, туку некои научни погледи на академици од Центарот за стратегиски истражувања на Академијата.