Истражителите на Меѓународниот кривичен суд (МКС) почнаа да ги истражуваат можните воени злосторства во Украина, изјави главниот обвинител на судот, Карим Кан.

Обвинителот кажа дека неговата канцеларија ќе провери дали има докази за воени злосторства, злосторства против човештвото и акти на геноцид извршени од сите страни вклучени во конфликтот.

Запрашан за извештаите за артилериски напади врз украинските градови, Кан кажа дека „секоја страна која гаѓа, директно гаѓа цивили или цивилни објекти, врши кривично дело според ’Римскиот статут’ и меѓународното хуманитарно право“.

-Военото право продолжува да важи и ние имаме јасна јурисдикција. Ова е потсетник за сите фракции, сите страни во конфликтот, дека мора да дејствуваат во согласност со законите во војната, рече Кан.

Русија негира дека има за цел цивили и тврди дека нејзината цел е да ја разоружа Украина и да ги уапси нејзините лидери, кои ги нарече неонацисти.

Меѓународниот кривичен суд (МКС), што има 123 земји членки, ги гони поединците одговорни за најтешките злосторства, кога една земја тоа не го може или не го сака.

Ниту Русија, ниту Украина не се членки на МКС, а Москва не го признава Трибуналот што беше востановен во Хаг во 2002 година.

(МИА)