Градоначалникот на Тетово Биљал Касами во неделното интервју за РСЕ вели дека во комуникација е со ВМРО-ДПМНЕ, но немаат некаков договор за следните чекори како ќе се координираат во делот на притисокот на нови предвремени избори.

– Што се однесува до формална соработка за следни избори, искуството во делот на предизборната соработка со СДСМ, не става во позиција двапати да размислиме за следен чекор за таква постапка, истакна Касами.

Иако општинската каса е блокирана,  Касами уверува дека ќе ги изгради ветените проекти. БЕСА сака предвремени избори, но ако не е време за тоа, ќе бараме од меѓународните партнери дополнителни механизми за контрола на власта, вели Касами.

– Нашата позиција во однос на актуелната ситуација е многу јасна. Ние нема да навлегуваме со барање за избори па да создаваме дополнителни проблеми за државата и граѓаните. Но истовремено наше барање до меѓународните партнери е дека мора да имаме дополнителни механизми за контрола на владата. Ако договориме дека во ситуацијата во која е Балканот поради војната во Украина не е време да се организираат предвремени тогаш мора да се договориме да се создадат тие дополнителни механизми за да се заштитиме од корупција од високо ниво, вели Касами.