Британскиот министер за финансии Џорџ Озборн и неговиот француски и германски колега повикуваат на правила за глобален данок за да го сузбијат избегнувањето на корпоративниот данок.

Токму заради тоа, овие тројца политичари ќе бараат поддршка од другите лидери на Г-20 самитот во Москва.

Една анкета спроведена од страна на ОЕЦД покажа дека мултинационалните компании може да ги искористат празнините помеѓу даночните правила во различни земји каде што тие работат.

Во меѓувреме, протече нацрт коминике во кое е наведено дека министрите за финансии од Г-20 групата нема да ја прекоруваат Јапонија за ослабување на јенот.Овој потег доаѓа откако уште еден гигант на меѓународна компанија беше обвинет за избегнување на своите даночни обврски. Фејсбук, наводно, не го платила корпоративниот данок на доход во САД минатата година- се работи за 451 милиони во даноци од Меѓународниот сервисен приход, и покрај рекордниот профит од над 1 милијарда долари, што е предмет на тврдење од страна на американската лоби група Граѓани за праведен данок.