Основниот суд Скопје 1 преку писмено соопштение апелира до надлежните институции (Адвотатската комора, МВР, но и Обвинителството) да преземат соодветни мерки и да ги истражат елементите на закани и притисоци упатени кон судот и судијата – поротник со цел да ја заштитат независноста и непристрасноста во судското постапување.

Општо познато е дека обврска на судијата – поротник е да ја извршува својата функција се додека не биде разрешен од страна на Судскиот Совет на РСМ што е во согласност со Законот за судовите, велат од Кривичниот суд.

„Ќе инсистираме на судење во разумен рок, што е законска обврска, но и интерес на обвинетите кои тежнеат да ја докажат својата невиност, како и на оштетените кои ги бараат своите права. Судењето во разумен рок е во интерес и на правната држава и владеењето на правото. Во правец на погоренаведеното е и барањето да се продолжи мандатот на конкретниот судија поротник, бидејки нелогично е и неиздржано е поротник кој 2,5 години посветено учествувал во судската постапка, поротникот да се разреши поради протек на мандат, кое нешто би иницирало постапката да почне одново“, се вели во известувањето од судот.

Една и единствена цел на ова обраќање од Кривичниот суд е да се избегне вршење на опструкција во работата на судските предмети, кои се во завршна фаза и оневозможување да се одолговлечат судските постапки, во смисла на повторување или застарување на истите. Судот цени дека оваа пракса мора да престане и да се прекине, а цени дека на тој начин ќе се допринесе во реформирањето на судскиот систем, се вели во известувањето од Основен суд Скопје 1.

Инаку одбраната во ТНТ подолг период бара од Судскиот совет да ја разреши поротничката Лилјана Ивановска Кочковска чиј мандат е истечен од 24 декември (таа е дел од судечкиот совет во предметите ТНТ, Титаник, Талир и Монструм). Појаснуваат дека нејзиното појавување на следните рочишта е кривично дело. Одговорност бараат и од претседателот на Кривичниот суд бидејќи велат дека со ангажирање на поротничката со истечен мандат, претседателот на судот Џолев, врши злоупотреба на службената положба.
Судењето за ТНТ првин беше закажано за 17 јануари, но на последниот ден од минатата година, Кривичен одреди дополнителни термини за одржување рочиште и тоа секој ден од 13 до 27 јануари. Мерџан Даути, адвокатот на Елисавета Најдовска обвинета во истиот предмет деновиве повторно побара да му се обезбеди превод на документите и одбраната да ја води на албански јазик. Очигледно е дека поединци-адвокати се вистински кочничари на оваа судска постапка, наведуваат од Кривичниот суд, додавајќи дека адвокатот лично во мноштво други судски постапки го користел исклучиво македонскиот јазик.