Има големи шанси делта сојот да стане доминатен во светот, Европа, па и во Македонија во наредните неколку месеци, смета докторот Горан  Кунгуловски. Според него, тешки месеци се во прашање за оние кои не се вакцинирани или пак не го прележале вирусот.

– Голем број на студии досега укажуваат дека овој сој на SARS-CoV-2 се пренесува побрзо од алфа сојот (барем 50 проценти, а претходно алфа сојот се пренесуваше барем 50 отсто побрзо од D614G сојот кој пак се пренесуваше за 20-30 посто побрзо од изворниот Wuhan-ски сој, пишува Кунгуловски на ФБ.

Ваквиот став на докторот следи откако во земјава се потврдени шест случаи на делта сојот.