Лајчак на онлајн форум организиран од Италијанскиот институт за меѓународни политички студии рече дека сега геополитичката ситуација е променета и дека улогата на ЕУ на Западен Балкан е повеќе стратешка и политичка.

„Многу е важно да ја пренесеме пораката дека ЕУ сега е поподготвена за Балканот, веројатно повеќе отколку што е Балканот подготвен за ЕУ, затоа е исклучително важно да се разбере дека вратата сега е повторно отворена“, рече Лајчак на онлајн конференцијата „Европа и Русија на балканскиот фронт“.

Кога станува збор за претстојната средба со лидерите на Србија и на Косово во Охрид, Лајчак оцени дека „прифаќањето на европскиот предлог би било позитивна порака“, посочувајќи дека сега е неопходно да се фокусираме на спроведувањето на анексот, кој ќе биде главна тема на разговор во сабота, 18 март.

„Откако беше прифатен договорот, фокусирани сме на имплементација на анексот, кој е клучен елемент. За да се имплементира договорот мора да се утврди редоследот на следните чекори, како и роковите и кој што треба да направи“, рече Лајчак.

Тој исто така рече дека целта на неговата последна посета на Приштина и Белград била да ги слушне мислењата на двете страни за анексот и дека врз основа на она што го слушнал, за состанокот на Вучиќ и Курти во Охрид, ќе биде подготвена „нова консолидирана верзија на анексот врз основа на оригиналниот текст“.

„Тоа треба да биде основата на нашите разговори во Охрид и ако успееме да постигнеме договор за овој анекс, тогаш работата е завршена“, рече Лајчак.