Мајкрософт укинува 10.000 работни места, што е речиси 5 посто од својата работна сила, како одговор на „макроекономските услови и менувањето на приоритетите на клиентите“.

Компанијата соопшти  дека штотуку ги известила вработените за отпуштањата, од кои некои стапуваат на сила веднаш. Компанијата соопшти дека исто така ќе прави промени во своето хардверско портфолио и ќе ги консолидира своите изнајмени канцеларии.

Отпуштањата претставуваат „помалку од 5 проценти од нашата вкупна база на вработени, а од денес почнуваме и со известувањето“, беше соопштено.

„Иако ги елиминираме улогите во некои области, ќе продолжиме да вработуваме во клучните стратешки области“, велат од компанијата. Глобалниот софтвер производител ја нагласи важноста од изградбата на „нова компјутерска платформа“ со користење на вештачката интелигенција.