Поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев изјави дека секој упад на полуостровот Крим од земја-членка на НАТО може да претставува објава на војна на Русија, што може да доведе до трета светска војна.

„За нас, Крим е дел од Русија. А, тоа значи засекогаш. Секој обид за продирање на Крим е објава на војна во нашата држава…А, ако тоа го направи членка на НАТО тоа значи судир со целата северноатланска алијанса. Трета светска војна. Целосна катастрофа, рече Медведев, сега заменик-претседател на Советот за безбедност на Русија, за новинската интернет страница „Аргументи и Факти“.

Тој, исто така, рече дека Русија, доколку Финска и Шведска влезат во НАТО, ќе ги зајакне своите граници и ќе биде „подготвена за одмазда“, а тоа би можело да ја вклучи можноста за поставување хиперсонични ракети „Искандер“ на нивниот праг.