Во интервју за Канал 5 лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицковски за прв пат отворено застана зад личноста и делото на Ванчо Михајлов, човекот кој македонскиот народ го нарекуваше „стока“ и го призна како дел од континуитетот на ВМРО-ДПМНЕ.

„Не мора да се сложуваме со тоа што го правеле претходниците, во историска смисла на зборот, кога раководеле со претходниците, па и денеска со современото ВМРО-ДПМНЕ. Ќе поминат децении од денеска, па можеби некој и од нас ќе се оградува. Не значи дека ние се сложуваме со тие (на Ванчо Михајлов) политики. Но, тоа е еден континуитет којшто ВМРО-ДПМНЕ го има преземено и тој континуитет треба да се почитува”. – изјави Мицкоски на прашањето зошто толку ревносно се залага за затворање клубот Цар Борис, а не го прави истото за клубот Ванчо Михајлов.

Останува нејасно зошто лидерот на ВМРО-ДПМНЕ се залага за селективен однос во примената на Законот за здруженија што самите тие како партија го донесоа во Собранието.

Исто така јавноста е збунета зошто тогаш Христијан Мицковски не се појави на отворањето на клубот „Иван Михајлов“ во Битола заедно со потпретседателката на Бугарија Јотова и целата останата свита и така можеби го стави во заблуда „кутриот“ Ламбе Алабаковски кој се обиде да го запали ден потоа.

„Цар Борис трети“ веднаш да се затвори, а „Ванчо“ не, Ванчо е наш!

Ваквото лаичко толкување на историјата е типично за лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и е минирање на македонската дипломатија која со години наназад во македонско-бугарските односи се обидува да ја деполитизира историјата и да остави со неа да се занимаваат оние на кои тоа им е професија.

Извор: Фронтлајн