Во клиничкиот кампус „Мајка Тереза“ во Скопје во изминатиот период интензивно се работи за подобрување на инфраструктурата. Направени се неколку реконструкции, корекции и изработка на решенија за подобра експлоатација на инфраструктурата. Реконструирана и рехабилитирана е постоечката улична мрежа. Проблемот со влезовите и излезите од комплексот кон градските улици е целосно решен, информира Министерството за здравство.

Поставена е вертикална и хоризонтална сигнализација за правилно насочување на сообраќајот. Обележани се пешачките зони, поставено е ново улично осветлување. Проширени се тротоари. Создадени се услови за движење на возила за итна медицинска помош, патеки за посетители и лица со медицински помагала и велосипеди.

-Извршено е хортикултурно уредување на парковите и јавните простори низ комплексот. Поставена е нова урбана опрема: клупи, фонтани/чешми, ниско и високо зеленило.Во непосредна околина на Унивезитетската Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби во кампусот на Клинички центар Мајка Тереза – Скопје интервентно е расчистен теренот од старите, диво – вселени објекти во близина на инфективна клиника, старите бараки Медицинар. Со ова, се оформи и директен пристап до инфективната клиника од ул. „Белградска“, со цел да се сепарира движењето на пациентите со симптоми на Ковид-19 од другите пациенти кои влегуваат на главната капија на Клиничкиот кампус „Мајка Тереза“, се вели во денешното соопштение од МЗ.

Од Министерството потсетуваат дека овој месец беше пуштена и монтажната модуларна болница за потребите за дополнување на болничкиот капацитет на инфективната клиника.

За кратко време, велат од Министерството за здравство, Клиничкиот кампус доби сосема нов лик. Нема повеќе сообраќаен хаос. -Ги подобруваме условите во јавното здравство и покрај пандемијата од ковид-19. Да ги почитуваме мерките за заштита и да се грижиме за одржување на Клиничкиот кампус чист, посочуваат од Министерството за здравство.