Поставен е семафор на улицата „Борис Сарафов” кај Основното училиште „Мирче Ацев” кое важеше за критична точка во сообраќањето низ општина Ѓорче Петров.

Од општината соопштуваат дека очекуваат ЕВН да обезбеди електрична енергија, со што семафорот веднаш би бил пуштен во употреба.

Во меѓувреме, наведува во соопштение општината, се поставуваат и останати сообраќајни знаци за регулација на брзината, а се означуваат и пешачки премини долж целата улица.

Паралелно со семафорот, поставена е и ограда кај училиштето, заради подобра безбедност, пред се на децата.

– Наскоро очекуваме и уредување на зеленилото околу семафорот, заради негова подобра видливост. Од МВР, пак, имаме информација дека зачестена е сообраќајната контрола во тој дел на Ѓорче Петров, со што очекуваме целосно решавање на доскорешните проблеми во сообраќајот долж улицата „Борис Сарафов”, се вели во соопштението.

Пред еден месец жители на Ѓорче Петров протестираа на улицата кога таму беше прегазено 10-годишно дете кое, за среќа, ја преживеа несреќата. Жителите беа гневни затоа што на истата улица за краток временски период повеќе деца беа удрени од автомобили додека преминувале улица, без оглед дали на пешачки премин или не.