Вечерта на 28 август 2022 година, руски авиони влегоа од Русија во воздушниот простор на Белорусија и извршија најмалку пет ракетни напади на територијата на Украина, објавија од мониторинг тимот „Беларуски Хаџун“ на Телеграм, јавува дописникот на агенцијата „Укринформ“.

Во 19:14 часот, најмалку пет руски авиони, вклучително и бомбардери Ту-22М, дојдоа од Русија преку Мстислав, регионот Могилев. Потоа, руската авијација прелета преку Рахачов до округот Акчиабрски, регионот Гомел.

Првиот проектил беше лансиран во 19:29 часот, над Акчијабрскиот округ во југозападен правец.

Потоа проектили беа истрелани на секои три минути меѓу 19:32 часот и 19:38 часот. Звуците од лансирањето на проектилите се слушнаа над Туров и Мазир. Општо земено, најмалку пет непријателски проектили беа истрелани помеѓу 19:29 часот и 19:39 часот.

Покрај тоа, пет експлозии или звуци на лансирање проектили се слушнале над Микашевичи, Лунинец и Столин меѓу 19:38 часот и 19:40 чaсот. Околу пет руски авиони се вратија во Русија преку Мстислав помеѓу 19:44 часот и 19:53 часот.

Извор: civilmedia.mk