Роверот Curiosity на НАСА можеби налетал на кратер на Марс кој е полн со скапоцени опали, пишува Futurism, повикувајќи се на студија објавена во Journal of Geophysical Research.

Студијата, спроведена од тим научници од Државниот универзитет во Аризона во соработка со НАСА, го потврдува присуството на „пукнатини“ во лесните карпи, што укажува на присуство на опали и, во суштина, на вода.

Водата на Марс би имала огромни импликации за човештвото и вселенските патувања бидејќи може да ја претвори големата црвена планета во нешто како меѓугалактички бензинска пумпа што би овозможила полнење гориво и понатамошно истражување на ѕвездите. НАСА веќе го потврди постоењето на вода на Марс врз основа на примероци од седимент во карпестата почва, но ова ново откритие сугерира дека вода можеби постоела на планетата многу порано отколку што се мислеше.

Опалите природно се појавуваат во природата кога силициум диоксид се раствора во вода, што значи дека кратерот каде што се истакнати овие скапоцени камења можеби имал живот од интензивното зрачење на површината на планетата. Научник од ASU потврди дека овие услови можеби биле погодни за живеење во не толку далечното минато. НАСА планира да продолжи да го истражува Марс за да дојде до изворот на потеклото на скапоцените камења.