Нашата држава нема регулатива  за тоа како се обезбедуваат, пренасочуваат и означуваат пешачките и велосипедските патеки кога се зафатени со градежни работи, независно дали поради изградба на објекти, поради промена на инсталации или поради дефект.

Од Иницијативата НаТочка велат дека нема регулатива ниту за насочување на автомобилскиот сообраќај во случај на градежни работи, но сепак во најголем број случаи се поставуваат барем знаци и насочувачи. Како пример ја наведуваат крстосницата бул. Партизански одреди – бул. 8-ми Септември, од страната на средното училиште ГУЦ, каде во моментов има ископана дупка која го попречува движењето на велосипедистите. 

Покрај сите пријави во последните пет месеци да се обележи местото со соодветна сигнализација и навреме да се пренасочи велосипедскиот сообраќај, за да биде безбедно за сите, градските служби сепак не го овозможиле тоа.

Исто така, на просторот на велосипедската патека се поставуваат инсталации за некаков објект што дополнително го отежнува возењето.

Иницијативата НаТочак токму на ова раскрсница, денеска одлучи да го прослави „Националниот празник на немање безбедна патека при градба. “

 -Се надеваме дека во иднина при секоја работа на велосипедска и пешачка патека, независно дали е на самата патека или се поставени градежни материјали, ќе се постават безбедносни бариери кои ќе го насочуваат сообраќајот за кој е наменета патеката како безбедно би се заобиколила пречката и би продолжило движењето праволиниски “ велат од иницијативата НаТочак
Дополнитено тие нема да ја штитат патеката од нелегално паркирање, туку ќе обезбедат алтернативна патека за време на градба како дел од коловозот.

Во нивниот блог беше напишано дека дел од елечињата ќе ги обезбедат тие, но доколку некој има да го понесе со себе и да се претвори во човечко столпче на еден час кое ќе ги заштити минувачките велосипедисти.
Апелираат секој кој е во можност да дојде и да ја поздрави акцијата.