Убиен е мексиканскиот новинар Антонио де ла Круз, а во нападот тешко повредена е неговата 23-годишна ќерка, соопштија властите.

Де ла Круз (47) е убиен од огнено оружје, додека излегувал од куќата со својата ќерка во главниот град на мексиканската држава Тамаулипас, Сиудад Викторија, објави локалниот весник Експресо, за кој новинарот пишуваше.

Де ла Круз е дванаесетти новинар убиен годинава во МексикоГувернерот на Тамаулипас, Франциско Гарсија Кабеза де Вака информираше дека ќерката на жртвата е во критична состојба.

„Нема да запреме дури не ги пронајдеме одговорните и не ги казнеме со максимална казна пропишана со закон“, нагласи гувернерот.

Членови на семејството на Де ла Круз се воведени во државната програма за заштита, според зборовите на државниот обвинител.

Тамаулипас се наоѓа јужно од Тексас, каде има насилни борби на наркокартели за превласт над профитабилните шверцерски патишта. Локалните новинари кои истражуваат криминал и корупција се особено загрозени, пишуваат медиуми