Aктерот Оливер Митковски, кој за улогата во претставата „Изгубени Германци“ на Слободан Унковски во МНТ, е највисоко оценет и од публиката и од критиката изјави дека театарот е ставен во функција на политиката

-Наместо да се прави таканаречен политички театар, театарот, за жал, често се става во функција на политиката.

Една од основните функции на театарот е да говори за општествените девијации, да критикува или да се изразам со фудбалски жаргон, да врши пресинг на половината на власта. Во последно време бележиме тренд во македонските театри на поставување претстави кои имаат цел единствено да ја забавуваат просечната публика. вели Митковски за Дневник и додава:

-Не може никој да ме убеди дека живееме во благосостојба и дека на театарот не му преостанува ништо друго освен некакви форми на кабареа или продавање муда за бубрези.