WhatsApp се соочува со дефект бидејќи голем број корисници пријавуваат проблеми со испраќање и примање текстови на апликацијата. Downdetector, веб-локација која ги следи прекините на интернет низ целиот свет, покажа нагло зголемување на бројот на корисници кои пријавиле прекин на WhatsApp.

Downdetector известува за околу 30.000 поплаки на интернет. Корисниците се жалат дека нивните пораки не се испорачуваат. Дури и кога пораките се испорачуваат, апликацијата не успева да го даде статусот на испорака. Мапата на Downdetector покажа дека проблемот почнал најпрвин во Индија во Делхи, Мумбаи, Калкута, Ченаи, Бенгалуру и Лакнау.

Компанијата Мета која е сопственик на WhatsApp одговори на прашањата на Business Today за прекинот на WhatsApp. Портпаролот на компанијата Мета рече: „Свесни сме дека некои луѓе моментално имаат проблем со испраќање пораки и работиме на тоа што побрзо да го вратиме WhatsApp за сите“.

Корисниците дури се жалат на проблеми со функцијата за телефонирање преку  WhatsApp. Апликацијата не ја поминува фазата на „повикување“ до фазата на ѕвонење. WhatsApp претрпе сличен прекин минатата година во октомври. Корисниците на WhatsApp исто така се обраќаат на Twitter за да го пријават прекинот. Со оглед на широкиот опсег на прекини, ова може да биде една од најлошите епизоди за апликацијата која ја користиме за инстант пораки.