Повеќе од 40 години, по венчавањето на парот на аукција е понудено големо парче глазура и подлога од марципан со слика од кралскиот грб, во златна, црвена, плава и сребрена боја.

Џери Лејтон, симпатизер на британската монархија од Лидс, е човекот кој го купи парчето торта , односно глазура со подлога од марципан за својата колекција од сувенири. Парчето благо, од венчавањето на принцот Чарлс и Дајана Спенсер, Лејтон го платил речиси 2.200 евра.

Повеќе од 40 години, по венчавањето на парот на аукција е понудено големо парче глазура и подлога од марципан со слика од кралскиот грб, во златна, црвена, плава и сребрена боја.

Парчето торта со датум испишан на фолијата со која било обвиткано од 29 јули 1981, го зачувала една од слугите на кралицата мајка.

По големиот број на понуди од целиот свет, парчето му е продадено на Џери Лејтон за цена која неколку пати го надмина почетното ниво меѓу 300 – 500 фунти.

– На мојата колекција го додадов и ,,парчето торта“, која по мојата смрт ќе оди во добротворни цели . Размислував, дека парчето торта можам да го понудам како награда за томбола , каде што делот од парите би бил наменет за организацијата ,,Centrepoint“ чиј покровител била принцезата Дајана, изјавил Лејтон.

Инаку на венчавката на принцот Чарлс со Дајана имало 20 свадбени торти.