Историската стратегија за нулта емисии која утврдува како Обединетото Кралство ќе обезбеди 440.000 добро платени работни места и инвестиции од 90 милијарди фунти во 2030 година, на нејзиниот пат за давање на придонес кон климатските промени до 2050 година, беше обелоденета од владата на Обединетото Кралство денес (19 октомври), информираа од британската амбасада.

Оттаму додаваат дека врз основа на Планот од 10 точки на премиерот, денешната стратегија за нулта емисии на Обединетото Кралство поставува сеопфатен економски план за тоа како британските бизниси и потрошувачи ќе бидат поддржани во транзицијата кон чиста енергија и зелена технологија-намалување на британската зависност од фосилни горива преку инвестирање во одржлива и чиста енергија во Обединетото Кралство, намалување на ризикот од високи и нестабилни цени во иднина и зајакнување на нашата енергетска безбедност.

Како прва голема економија што се обврза со закон да оствари нулта емисии до 2050 година и домаќин на историскиот самит на ОН за климата COP26, Обединетото Кралство ги предводи меѓународните напори и го постави реперот кој земјите низ светот што треба да ги следат. Обединетото Кралство го исполни секој буџет за јаглерод до денес – денешната стратегија за нулта емисии поставува јасни политики и предлози за исполнување на нашиот четврти и петти буџет за јаглерод и не одржува на вистинскиот пат во врска со шестиот буџетот за јаглерод, нашиот амбициозен Национално определен придонес (NDC), при што се дефинира и изготвува визија за декарбонизирана економија во 2050 година.

По објавувањето, Стратегијата за нето емисии е доставена до Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени (UNFCCC) како втора долгорочна стратегија за развој на ниско ниво на гасови со ефект на стаклена градина во Обединетото Кралство според Парискиот договор.

Со преземените обврски ќе се одвојат до 90 милијарди фунти приватни инвестиции до 2030 година и ќе се поддржат 440.000 добро платени работни места во зелените индустрии во 2030 година. На овој начин ќе се им се гарантира не бизнисите кои ќе го поддржат Обединетото Кралство дека ќе предничат во поглед на најновите технологии за ниско ниво на јаглерод – од топлински пумпи до електрични возила – и во развој на просперитетна зелена индустрија во нашите индустриски средини – од издвојување на јаглеродот до водород, поддржано со новиот начин на финансирање.

Како дел од стратегијата, новата инвестиција објавена денес вклучува:

• Дополнителни 350 милиони фунти од нашата заложба до 1 милијарда фунти за поддршка на електрификација на возилата во Обединетото Кралство и нивните ланци за снабдување и уште 620 милиони фунти за целни грантови и инфраструктура за електрични возила, особено локални улични пунктови за станбени населби, со планови за вклучување на илјадници автомобили и комбиња со нулта емисија на штетни гасови на патишта во Обединетото Кралство преку мандат за возила со нулта емисија на штетни гасови.
• Исто така, работиме и на отпочнување на комерцијализацијата на одржливото воздухопловно гориво (SAF) направено од одржливи материјали како што се секојдневниот отпад од домаќинствата, димните гасови од индустријата, издвоениот јаглерод од атмосферата и вишокот електрична енергија, кои произведуваат над 70% помалку емисии на јаглерод од традиционалното авионско гориво врз основа на животниот циклус. Нашата амбиција е да овозможиме испорака на 10% SAF до 2030 година и ќе ја поддржуваме индустријата во Обединетото Кралство со средства од 180 милиони фунти за поддршка на развојот на погони во Обединетото Кралство за SAF.
• Шема за поддршка на индустриските приходи и приходите од водород од 140 милиони фунти за забрзување на индустриското издвојување на јаглеродот и водородот, на тој начин премостувајќи го јазот помеѓу трошоците за индустриска енергија од гас и водород и помагајќи им на проектите за зелен водород да се развијат. Два кластери за издвојување на јаглерод – Хинет кластерот во северозападна Англија и Северен Велс и Кластерот на источниот брег во Теисајд и Хамбер – ќе ги стават нашите индустриски средишта во првите редови на оваа технологија во 2020-тите и ќе ги ревитализираат индустриите во Северното Море – поддржани од поддршката на Владата од 1 милијарда фунти.
• Дополнителни 500 милиони фунти за иновативни проекти за развој на зелените технологии на иднината, со што вкупното финансирање за истражувања и иновации со нулта емисија ќе достигне најмалку 1,5 милијарди фунти. Ова ќе ги поддржи најпионерските идеи и технологии за декарбонизација на нашите домови, индустрии, земјиште и струја.
• 3,9 милијарди фунти ново финансирање за декарбонизација на греењето и зградите, вклучувајќи ја и новата тригодишна Шема за надградба на котлите од 450 милиони фунти, така што домовите и зградите ќе станат потопли, поевтини за загревање и почисти за работа.
• Поттик од 124 милиони фунти за нашиот фонд „Природата за климата“, кој ни помага да ги исполниме нашите обврски за обновување на околу 280.000 хектари тресет во Англија до 2050 година и тројно создавање на шуми во Англија со цел да ги исполниме нашите обврски за создавање најмалку 30.000 хектари шума годишно во Обединетото Кралство до крајот на мандатот на овој парламент.
• 120 милиони фунти за развој на нуклеарни проекти преку Фондот за иден нуклеарен развој. Остануваат голем број оптимални локации, вклучувајќи ја и страницата Вилфа во Англеси. Ваквото финансирање може да го поддржи нашиот пат за декарбонизирање на електричната енергија во Обединетото Кралство петнаесет години претходно, односно од 2050 до 2035 година.

Политиките и трошоците изнесени во Стратегијата за нулта емисии значат дека од Планот во десет точки, ние мобилизиравме 26 милијарди фунти владини капитални инвестиции за зелената индустриска револуција. Исто така, повеќе од 5,8 милијарди фунти странски инвестиции во зелени проекти беа обезбедени од започнувањето на Планот во десет точки, заедно со најмалку 56.000 работни места во чистите индустрии во Обединетото Кралство – и уште осумнаесет зделки беа поставени на Глобалниот инвестициски самит за поддршка на растот во виталните сектори како што се енергијата од ветерот и водородот, одржливите домови и издвојувањето и складирањето на јаглеродот.

Преку мерки за енергетска ефикасност, падот на трошоците за обновливите извори и друго, мерките во стратегијата исто така значат дека сметките за енергија на луѓето ќе бидат пониски до 2024 година во споредба со сметките кои би ги плаќале доколку не било преземено ништо особено во време кога растат цените на горивото.

„Сега кога сме на прагот на големиот климатски самит COP26, Стратегијата на Обединетото Кралство за нулта емисијата дава пример за другите земји за зелена реконструкција во битката која ја предводиме кон постигнување на нулта емисии. Ги поддржавме институциите во Северна Македонија во развивањето на Националната стратегија за енергија и планот за нејзината имплементација, кој го одредува националниот пат за транзиција кон зелена енергија. Ќе продолжиме да работиме заедно кон одржлив развој и зголемена транзиција кон производство на зелена енергија“, рече амбасадорката Рејчел Галовеј.