Иако Оскарите може да ги гледаме како натпревар на најпопуларните, документарните филмови се избрани заради вредноста, а не заради бројот на продадени влезници.
Немаат специјални ефекти, ниту големи ѕвезди.

Не се големи хитови во кино-салите. Но преку политички и социјални прикази тие може да променат многу мислења. Кои филмови во овој жанр се во најтесна конкуренција за најпосакуваната филмска награда?