Во Брисел почна самитот на лидерите на земјите од Г7, група во која членуваат најбогатите земји во светот – Канада, Франција, Германија, Италија, Јапонија, САД и Велика Британија.
Во 2014 година од оваа група (Г8) беше исклучена Русија, поради анексијата на Крим.