Ние сите треба да го поддржиме стремежот на Македонија за полноправно членство во ЕУ и НАТО, изјави поранешниот бугарски претседател Жељу Желев

Според него Македонија мора да ги задоволи сите критериуми и услови важат за другите балкански земји кои веќе станаа полноправни членки на ЕУ и НАТО. Евроатланската интеграција треба да биде политиката на сите, за обединување на балканските земји. Тоа е апсолутно неопходно “, изјави Желев.

Тој ја повтори својата теза дека главниот виновник за проблемот со името на Македонија е Европската комисија. “Како може да се дозволи да се решава името на една држава од други’ изјави Желев.

Според поранешниот амбасадор на Бугарија во Белград Ивајло Трифонов Бугарија не стави вето на членството на Македонија во ЕУ на состанокот на Европскиот совет, туку е прифатен консензус одлука да се одложи почетокот на преговорите. Причината, според него, е дека Македонија не е подготвена за влез во ЕУ, бидејќи има проблеми со своите соседи.

“Позитивен елемент во 90-тите години во односите меѓу Македонија и Бугарија се должеше на тогашниот претседател Борис Трајковски, кој загина трагично. Тогаш беше потпишана Декларацијата за соработка. Потоа започна драстичен пресврт во ставот на македонските лидери кон Бугарија”, рече тој. Според него, сегашното македонско влада ја води земјата во пропаст. Трифонов изјави дека позитивен е фактот од одлуката на Европскиот совет да го одложи давањето датум на Македонија за почеток на преговорите за пристапување, е дека прашањето за фалсификување и кражбата на историја од соседите, главно од Бугарија, бил интернационализиран.