На 24 февруари 2004 два дена пред трагичната смрт, претседателот Борис Трајковски го даде последниото интервју. Зборуваше за неговите надежи за иднината на Македонија дента која во Даблин беше доставена апликацијата за добивање на кандидатски статус во ЕУ. Погледнете дел од ова интервју.