Десет проекти од Годишната програма на Министерството за култура со вкупна вредност од осум милиони и 500.000 денари се повлечени по ревизијата на Комисијата од Министерството, информираше денеска министерот за култура Роберт Алаѓозовски.

– Во овој момент  комисиите ги разгледуваат и одлучуваат по однос на приговорите. Начинот на којшто ќе можеме да одговориме на приговорите ќе зависи од достапните средства што ќе ги имаме на располагање, појасни  Алаѓозовски на новинарско прашање за проектите од Годишната програма за кои имаше реакции во јавноста и за кои беше побарана ревизија.

Во јавноста се појавија голем број реакции, откако Министерството за култура ја објави годишната програма за финансирање проекти со буџетски пари. Најголем дел од реакциите се однесуваа на апликанти кои воопшто не знаеле дека конкурираат, здруженија чии седишта се на адреси на други здруженија, здруженија во кои се членови на семејствата на лица вработени на високи позции во Министерството, како и здруженија во кои како членови се наоѓаат имиња на исти луѓе кои воедно се членови и на други здруженија кои исто така добиле финансиски средства од Министерството.