Египетскиот Председател Мохамед Морши објави вонредна состојба во три града во близина на Египетскиот Суецки Канал, по четири дена од граѓанските немири во кои загинаа најмалку 40 луѓе, а 500 се повредени.

Порт Саид, Суецкиот канал и Исмаилија, градовите кои беа најмногу погодени од насилство, ќе бидат предмет на 30 дневен полициски час, секоја вечер почнувајќи од 9 до 6 часот наутро, изјавил Морси во едно телевизиско обраќање.

Тројца граѓани, меѓу кои и едно 18 годишно момче се убиени, а повеќе од 420 луѓе се ранети за време на сохраната на неколку жртви кои настрадаа предходниот ден.

Од Египедските медиуми изјавуваат дека насилството избило веднаш по смртната осуда на 21 навивач на локалниот ракометен клуб Ал Масруа, поради вмешаност во насилство во кое во фебруари 2012 смртно настрадаа 74 лица.