Централниот влез на бугарското Националното собрание во Софија е блокиран одвнатре со маси, откако демонстрантите се обидоа да влезат во зградата.

Митингот против зелениот сертификат го организираше парламентарната партија Преродба. Пратениците од партијата, кои се внатре во Народното собрание, ги повикуваат обезбедувањето да ги пуштат демонстрантите во парламентот.

– Ова не треба да се случува пред бугарскиот парламент, изјави пратеникот од „Демократска Бугарија“ Ивајло Мирчев, јави БТА. Мислам дека ова е недостојно, протестите мора да бидат мирни, рече тој и истакна дека секој има право на протест.

Најдобар коментар е едноставно објективно да се размислува за тоа што се случува и секој да суди, нема потреба од коментар, изјави Јавор Бојанков од БСП за Бугарија. Тој потсети дека денеска има повеќе од 100 луѓе кои починале од коронавирус, и повеќе од 7.000 се заразени.

Тој додаде дека мерките во Бугарија се најблаги во Европа и нема причина за протести. Собраниската седница веќе заврши, во зградата се уште има пратеници и новинари, и откажани се комисиските состаноци, јави БТА.