Британската библиотека во Лондон ги дигитализираше тетратките на Леонардо да Винчи и ги стави на интернет, http://www.bl.uk/manuscripts/
овозможувајќи слободно да се истражува и прелистува ова сведоштво на еден универзален ум
Ракописите и цртежите, Леонардо ги оставил на својот ученик Франческо Мелзи и сочувани се во форма на мали книги или големи листови хартија кои се поврзани по смртта на уметникот.

Овие белешки, подоцна биле продадени на кралскоти и на богати и колекционери и ја обиколувале Европа. Некои од нив завршиле во музеите – голема колекција на цртежи и научни студии има во Кралската библиотеката и во Виндзор, на постојат и белешки на Леонардо, кои се чуваат во Торино.

Неодамна дигитализираните тетратки, во Британската библиотека стигнале во 17. век во куферот на близок пријател на принцот Чарлс I. Се работи за малку хаотична колекција на зборови и слики, која опфаќа неколку години од животот на Леонардо и го претставува зачудувачкиот спектар на неговиот ум да се справи со секакви прашања – од механички проблеми, па се’ до списоците за храна. Ова се навистина лични забелешки, а не ракопис кој е подготвен за печатење.

Не е потребен превод за да се му се восхитуваме на чудесната големина на умот на Леонардо да Винчи.