Мохамед Морси распиша парламентарни избори во Египет. Ќе бидат одржани во 4 фази, од април до јуни.

Во претседателскиот декрет, објавен четвртокот, се наведува дека новиот парламент ќе одржи конститутивна седница на 6 јули.

По рушењето на режимот на Хосни Мубарак по протестите 2011 година, жителите на Египет повеќепати излегуваа да гласаат на референдуми, претседателски, и парламентарни избори.

После падот на исламистичката група на Мубарак, муслиманското братство стана доминантна политичка снага во земјата, длабоко поделена помеѓу Братството и нивните приврзаници, и секуларните либерални политички партии.