Руското Министерство за надворешни работи објави забрана за влез во земјата на 154 членови на Домот на лордовите на британскиот парламент, како одговор на санкциите на Велика Британија против руски официјални лица поради војната со Украина. Министерството соопшти дека 154-те лица „дале директен придонес во развојот на лондонските антируски санкции“ со цел создавање услови за „политичка изолација на Русија и уништување на нејзината економија“.

Русија исто така ги обвини дека „го искористиле својот авторитет за да подигнат антируска хистерија во Велика Британија“ и дека се „наклонети кон русофобниот политички курс на британската конзервативна влада“.

Меѓу оние на црната листа е Вилијам Хаг, поранешен министер за надворешни работи и лидер на Конзервативната партија во опозиција. Но, списокот не го вклучува медиумскиот барон со руско потекло Евгениј Лебедев, кому владата на Борис Џонсон во 2020 година под контроверзни околности му додели почесно звање.