Русија нема да дозволи избувнување на Трета светска војна, но земјата е во состојба да одговори исклучително силно во случај на напад, изјави на Телеграм заменик-претседателот на рускиот Совет за безбедност, Дмитриј Медведев, по посетата на нуклеарниот центар Саров.

Тој го нарече рускиот нуклеарен штит „арсенал на модерно, доверливо и ефикасно оружје, што сè уште ги лади амбициите на оние кои се подготвени да ја започнат Третата светска војна со свои и туѓи раце“.

„Нема да дозволиме таква ситуација. Но, принудени сме постојано да потсетуваме дека во случај на напад врз нашата земја, можеме веднаш да испратиме исклучително силен одговор. Отфрлете секаква агресија што ја загрозува нашата држава“, напиша Медведев.