Владата, на својата денешна 84. редовна седница, донесе одлука Сашо Тасевски, магистер по безбедност и докторант на Факултетот за безбедност, да биде назначен за нов директор на Бирото за јавна безбедност. Тој доаѓа на местото на Лазе Велковски, кој минатата недела беше разрешен од функцијата во МВР, по скандалот со службениот џип.

Тасевски стана познат во македонската јавност по случувањата во Собранието на 27 април минатата година, кога како лично обезбедување на Оливер Спасовски, заедно со уште неколку свои колеги, не дозволија да дојде до поголемо крвопролевање, па и смртни последици по функционерите на СДСМ и ДУИ, кои во прес салата на Собранието беа нападнати од разулавената толпа.

Во биографијата на Тасевски стои дека е искусен полицаец, кој во МВР работел од 2001 година. Од пред неколку месеца е раководител на Управата за обезбедување личности и објекти на МВР, а во својата досегашна кариера работел како обезбедување кај поранешниот претседател Бранко Црвенковски, во одделот за странски делегации, како и кај техничкиот министер за внатрешни работи Оливер Спасовски.

На почетокот на кариерата Тасевски бил припадник на единицата за специјални задачи „Тигар“.