Рускиот енергетски гигант „Газпром“ соопшти дека продолжува да испорачува гас за Европа преку Украина.

Компанијата посочи дека испорачаната количина преку Украина на мерната станица „Суџа“ е на одржливо ниво од околу 42,2 милиони кубни метри. За денеска изнесува 42,2 милиони кубни метри наспроти 42,1 милион вчера, што е благ пораст.

„Газпром“ додаде дека Украина го одбила барањето за снабдување со сино гориво преку мерната гасна станица „Сохрановка“.