Телата на стотици мали сини пингвини се заплиснати на плажите на северниот брег на Нов Зеланд во последните неколку недели, за што  еколозите стравуваат дека климатските промени ги изгладнуваат птиците до смрт.

Корора, видот на малите сини пингвини, потекнува од Нов Зеланд, но се „изложени на ризик“ од исчезнување, предупреди Одделот за заштита на земјата. Тие се соочуваат со предаторски закани од кучиња и други животни, но исто така се подложни на смртни случаи од сообраќајот на  патиштата и од градежните активности на крајбрежјето.

Конзерваторите се обидуваат да откријат зошто пингвините масовно умираат од почетокот на мај, кога жителите првпат ги забележале мртвите птици на плажите.

Грем Тејлор, главен научен советник кој ги проучува морските птици на Одделот за заштита на Нов Зеланд, рече дека врз основа на првичните лабораториски резултати неухранетоста може да биде причина за смртта на меѓу 200 и 500 птици.

„Се чини дека причината за смртта  е неможноста да се најде доволно храна на море по што настапува смрт од глад“, изјави Тејлор за Си-Ен-Ен.

Морскиот топлотен бран во северните води на земјата, заедно со природните временски услови во циклусот Ла Ниња, им отежна на малите сини пингвини да најдат храна, рече Тејлор. Малите, бучни птици со бледо сини или индиго пердуви обично јадат аншоа и сардини, нуркајќи до длабочини до 30 метри за да го фатат својот плен. Но, зголемувањето на температурата на водата значи дека малите риби се движат во постудени води премногу длабоки за птиците да можат да стигнат до храна, рече Тејлор.

Првичните наоди од студијата за некропсија на Министерството за примарни индустрии покажаа дека птиците ги изгубиле маснотиите на абдоменот, па затоа биле во лоша здравствена состојба пред да полетаат на брегот.
Нов Зеланд ја доживеа својата најтопла година досега во 2021 година, со годишни температури од 0,5 до 1,2 степени Целзиусови повисоки од нормалните, според Националниот институт за истражување на водата и атмосферата.

Водите што ја опкружуваат земјата „пулсираат до 3 степени Целзиусови“, изјави во јануари придружниот научен соработник Натанаел Мелиа од Институтот за истражување на климатските промени на Нов Зеланд.
Ла Ниња е редовен океански и атмосферски феномен кој се однесува на периодичното ладење на температурите на океаните во централниот до источно-централниот екваторијален Пацифик. Тековната фаза од циклусот носи потопла вода во северниот дел на Нов Зеланд, што го отежнува пристапот до храната за малите сини пингвини, според Тејлор.

Не е нов проблем, но постојано се влошува Дејв Хјустон, еколог од Одделот за конзервација, рече дека ова не е прв пат птиците да умираат во голем број.

„Во 1970-тите, 80-тите и 90-тите имавме до 5.000 птици во оваа појава на масовно изумирање“, рече Хјустон. „Во споредба со минатите појави, ова сега е релативно мал број.

Додека Хјустон смета дека феноменот е дел од природно настанат циклус, тој сепак признава  дека климатските промени ги влошиле неговите негативни ефекти.

„Знаеме дека малите сини пингвини можат да преживеат во потоплите води, но тоа им го отежнува  животот“, рече тој.

Брус Мекинли, претседател на Birds New Zealand, рече дека климатските промени и загадувањето може да ги влошат работите во иднина.

( Преземено од Си-Ен-Ен )