Шпанија го пријави првиот смртен случај кој е поврзан со мајмунски сипаници во Европа, соопшти тамошното Министерство за здравство.

Во Шпанија досега се потврдени 4.298 случаи на тој вирус.

Претходно денеска и Бразил го потврди првиот случај, кој е поврзан со тој вирус, кај 41-годишен маж.