Во шест часот изутринава новинарите вработени во грчките државни и локални медиуми влегоа во штрајк со цел потпишување на колективни работнички договори, запирање на отпуштањата како и заштита на независноста на новинарите.

Штрајкуваат вработените во државната радио-телевизија ЕРТ, во државната агенција АНА-МПА, генералниот секретаријат за информации, радио станиците „Атина 98,4 ФМ“, „Канал 1 90,4 ФМ“, „Епикинониа ФМ“, а нема да работи ниту собранискиот телевизиски канал. Штрајкот почна во шест часот утрово.