Шведската премиерка Магдалена Андерсон денеска поднесе оставка по поразот на социјалдемократите на парламентарните избори на кои десничарскиот блок освои тесно мнозинство.

Андерсон се состана со Андреас Норлен, претседател на шведскиот Парламент –Риксад, што брои 349 членови, за официјално да му ја предаде оставката.