Специјалното јавно обвинителство одзеде документи од Државниот архив за проектот „Скопје 2014“, објави доцна синоќа 24 Вести. Прибавена била одредена документација и сето тоа било направено според сите законски прописи, без да има апсења на некои личности или пак упад, како што претходно, во текот на денот се шпекулираше.

Од СЈО за Фактор, кратко било кажано дека од Државниот архив е одземана документација и се е направено согласно законските прописи. Потенцирале дека  ниту има апсења на некои личности ниту пак се работи за наводен упад, одземањето на документите било во рамките на предистражна постапка.

Се претпоставува дека контроверзниот мегаломанскиот проект „Скопје 2014“ на кој досега се потошени 670 милиони евра, а под лупа на СЈО.

Во рамки на проектот „Скопје 2014“ изградени се 136 објекти и тоа згради, катни гаражи, фасади, споменици, панорамско тркало, мостови, плоштади, скулптури.