Инвеститорот и милијардер говорејќи на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија, излезе со ставот дека светот потполно не разбира како функционираат меѓународните пазари, додавајќи дека утврдената теорија пропаднала. Сорос предупреди дека Германија е неускладена со останатиот свет, кога станува збор со справувањето на евро- кризата, но се осврна и на кредитните меури, како голем, нерешен проблем.