Владата на Србија на денешната седница донесе одлука за забрана за извоз на сурово и пастеризирано млеко, освен за Северна Македонија и за Албанија, а со цел да се овозможи редовно снабдување со млеко на населението и да се спречи одлив на суровини надвор од границите на државата, јави дописникот на МИА од Белград.

Како што соопштија од српската Влада, усвоена е измена и на Регулативата за ограничување на цената на основните прехранбени производи која ќе важи до 30 септември 2022 година. Со неа, цената на УХТ млекото со 2,8 отсто млечна маст во пакување од еден литар се ограничува на 128,99 динари (1,1 евро). Исто така, покрај ограничувањето на цената на УХТ млекото, ограничени се и трговските маржи со цел да се спречат шпекулативни активности на пазарот.

Владата на Србија продолжува со целосна будност да ја следи состојбата и ќе обезбеди доволни количини млеко за потребите на граѓаните, се наведува во соопштенеито.