Американскиот Стејт департмент синоќа го објави годишниот извештај за верските слободи за 2017 година, во кој во делот за Македонија се наведува дека верските разлики продолжуваат да фигурираат во кривични и граѓански судски процеси.

Притоа, Стејт департментот го нотира повторениот процес против владиката Јован Вранишковски.

„Основниот суд Скопје лани во март го осуди Вранишковски, архиепископ на Охридска архиепископија, за перење на пари. Владиката беше осуден на седум месеци затвор. Судот, исто така, нареди конфискација на земјиште на ОА во вредност од 140 илјади евра, што подоцна и се изврши“, се наведува во извештајот.

Во него, исто така, се наведува дека „Европскиот суд за човекови права во ноември пресуди во корист на ОА, наведувајќи дека со одбивањето да ја регистрира како одделна верска група, власта ги нарушила првата на оваа црква за слобода на здружување и слободно практикување вера“.

Во извештајот се истакнуваат и случаи на антисемитистички говор на социјалните медиуми, вандализам во цркви и грабеж во џамија.

Исламската верска заедница (ИВЗ) се пожалила дека Владата ја фаворизирала Македонската православна црква – Охридска архиепископија, додека помали верски групи пријавиле нееднаков владин третман во споредба со петте верски заедници признаени со Уставот.

 

Во извештајот на Стејт департментот понатаму се наведува дека американскиот амбасадор и други претставници на амбасадата имале средби со владини и параламентарни претставници, верски заедници и организации од граѓанското општество, со кои дискутирале за прашања поврзани со верската слобода.

Граѓанското општество и малцинските верски заедници наведуваат дека претходната Влада, која си замина во јуни, ја политизирала религијата, се наведува во извештајот

Според извештајот, Владата не ги вратила сите претходно конфискувани имоти на верските заедници во текот на годината.

Извештајот се поднесува до американскиот Конгрес, во поддршка на верските слободи и права на граѓаните во светот, за кои САД се голем поборник.