Контраофанзивата на украинската армија околу градот Харкив во североисточна Украина која започна на 6 септември уништи половина од најдобрата тенковска дивизија во најдобрата тенковска армија во руските вооружени сили, пренесува Форбс.

Сто уништени или заробени тенкови за сто фуриозни часа. Толку тенкови на руската четврта гардиска тенковска дивизија, дел од елитната Прва гардиска тенковска армија, најдобрата оклопна формација на руската армија уништија Украинците.

Сега 1-та ГТА се повлекува на север со цел да го зачува она што останало од нејзините дивизии во првата линија. Но, штетата што ја претрпе тенковската армија може да има трајни импликации – и не само за 200-дневната руска сеопфатна војна во Украина.

Првата ГТА „беше една од најпрестижните армии на Русија, наменета за одбрана на Москва и имаше намера да води контранапади во случај на војна со НАТО“, објасни Министерството за одбрана на Обединетото Кралство.

„На Русија веројатно ќе и требаат години да ја обнови оваа способност“.

1. ГТА е во борба од самиот почеток. Кога Русија ја прошири својата војна во Украина на 24 февруари, таа првично имаше за цел да го освои Киев и да ја собори украинската влада. Првата ГТА го предводеше нападот на главниот град – а исто така го предводеше повлекувањето еден месец подоцна откако Украинците ја добија битката за Киев.

Преживеаните од 1-та ГТА – особено, два полка од 4. ГТД, како и два полка на 2-та гардиска дивизија со моторни пушки – се прераспоредуваат на фронтот околу Харков, вториот по големина град во Украина, на само 25 милји од руската граница во североисточна Украина.

Пет месеци подоцна, полковите од 1-та ГТА сè уште не ги поправале сите свои загуби. Првата ГТА „претрпе големи загуби во почетната фаза од инвазијата и не беше целосно реконституирана пред украинската контраофанзива во Харкив“, соопшти Министерството за одбрана на Обединетото Кралство.

А некои елементи од 1-та ГТА , очигледно вклучувајќи го и 147-от артилериски полк, подоцна се префрлија во јужна Украина во очајнички обид да се затапи украинската контраофанзива во Херсонската област која започна на 30 август.

Оштетени, поделени, деморализирани, отсечени од доверлива логистика поради украинските длабоки удари врз руските линии за снабдување и недостаток на ефикасна воздушна поддршка, 4-та ГТД и 2-та ГМРД не беа споредливи со десетината украински бригади, вклучително и моќната 4-та тенковска бригада, кои нападнаа северно, источно и јужно од Харкив минатата недела.

Т-72 и Т-64 на украинската четврта тенковска бригада силно ја погодија руската 4-та ГТД надвор од градот Изиум. До моментот кога руската дивизија се повлече на север кон руската граница околу 10 септември, таа изгуби околу 90 тенкови Т-80У што независните аналитичари можат да ги потврдат.

Тоа е половина од тенковите што дивизијата би ги поседувала во полна сила. Украинците заробија многу од Т-80У неуништени – и можеа да ги поправат, да ги обојат со крстовите, ознаки на украинската армија и да ги вратат во битка.

4-та ГТДи 2-та ГМРД, проширено на целата 1-та ГТА, веројатно се непогодни за понатамошна борба. Тие би можеле да се реконституираат, но со што и со кого? Итната желба за регрутирање на Кремљ слабее. И откако отпишаа повеќе од илјада тенкови во Украина, на Русите можеби ќе им требаат години за да ги вратат исцрпените единици во целосна сила.

Спротивно на тоа, украинската армија има повеќе тенкови сега отколку што имаше пред сегашните контраофанзиви, бидејќи зароби повеќе руски тенкови отколку што изгуби од своите.

Извор: civilmedia.mk