Заменик министерот за финансии ги повика пратениците побрзо да ги донесат предлог-законите за ДДВ и за акцизи

Со 92 гласа „за“, ниту еден „воздржан“, ниту „против“, Собранието го усвои дневниот ред од 67-та седница, на којшто се ставени две точки и тоа предлог-измените...

СЗО препорачува зголемување на акцизата за алкохол во Европа заради борба против ракот

Светската здравствена организација препорача двојно зголемување на акцизите за алкохол во Европа како средство за спречување на речиси 5.000 смртни случаи од рак секоја година. Зголемувањето...

Државата губи на акциза, животната средина плаќа: Екстра лесното загадува 100 пати повеќе од дизелот

Дизелот и Екстра лесното гориво, освен разликата во акцизата и цената, се разликуваат и во техничките карактеристики кои се однесуваат на нивната чистота и согорување. Додека од...