Избор: Александар Маленко е нов претседател на Пливачката федерација

Во трката за наследник на Александар Коцевски се вклучи и Миро Крстевски. Исходот од гласањето беше тесен (12:10) и заврши во полза на прославениот македонски пливач чиј прв приоритет во наредниот период ќе биде реактивирање на сметката на ПФМ која долги години е блокирана поради долгови што неофицијално изнесуват преку 10 милиони денари. За прв човек на далечинско пливање е именуван Томи Стефановски

Пливање: Ангеловски го собори Маленко, па Блажевски го урна Ангеловски

Државниот рекорд на 50 метри слободно во 25 метарски базени што повеќе од една деценија гласеше 23,54 секунди денеска најпрво падна на 23,43 секунди, а потоа и на 23,07 секунди на 13. СП во кратки базени во Онтарио, Канада