Александар Маленко е избран за нов претседател на Пливачката федерација на Македонија (ПФМ). Прославениот македонски пливач ја презема функцијата по денешното изборно Собрание што се одржа во амфитеатарот на факултетот за физичка култура (ФФК). Во трката за наследник на Александар Коцевски се вклучи и Миро Крстевски.

Исходот од гласањето беше тесен (12:10) и заврши во полза на Маленко чиј прв приоритет во наредниот период ќе биде реактивирање на сметката на ПФМ која долги години е блокирана поради долгови што неофицијално изнесуват преку 10 милиони денари.

За нов претседател на далечинско пливање е именуван Томи Стефановски.

На седницата на највисокото тело на ПФМ учествуваа 22 делегата од сите 11 клуба, сите активни и со право на глас според Статутот.