Усвоени законски измени за укинување на прогресивното оданочување и даночење камати од заштеди

Собранието ги усвои измените на Законот за данокот на личен доход со кој од 1 јануари 2023 година се продолжува со примена на рамниот данок од 10 проценти, односно се укинува прогресивното оданочување и се одложува даночењето на каматите на заштедите до влезот на државава во Европската унија.  Законските измени што беа изгласани денеска, се дел од Концептот на даночна реформа, што го подготви Министерството за финансии, а кој треба...

Започнува примената на намалената акциза и ДДВ за енергенсите и за основните производи за исхрана

Владата на Република Северна Македонија на 27 седница, врз основа на прифатените измени и дополнувања во Законот за акцизи во Собранието, донесе Одлука за определување на...

Заменик министерот за финансии ги повика пратениците побрзо да ги донесат предлог-законите за ДДВ и за акцизи

Со 92 гласа „за“, ниту еден „воздржан“, ниту „против“, Собранието го усвои дневниот ред од 67-та седница, на којшто се ставени две точки и тоа предлог-измените...