Семејството Дела Вале објави: Фиорентина на продажба

Трговците со кожна галантерија и чевли одлучија да се повлечат поради незадоволство на навивачите. Клубот го презедоа во 2002 година како четвртолигаш, под банкрот и без можност за користење на името, но набрзо успеаја да го заменат привременото име Фиренца Виола со традиционалното